Sacred Dances

Sacred Dances er danse, der stammer fra hele den mangfoldige verdens kulturer. De danses primært i den ældste danseform cirklen. Nogle af dansene er meget gamle, andre er nye koreograferede danse. Musikken til dansene er ligeledes fra hele verden – alt fra folkemusik, klassisk musik til nyere musik. Nogle danse er meget meditative mens i andre bliver man hvirvlet rundt til en hurtig puls. Dansetrinene er oftest simple og kan læres af alle.

Med Sacred Dances finder du en hvilepause fra hverdagens travlhed og tankernes evige strøm. Dansenes simpelhed og fordybelse kalder på et indre nærvær og giver ro i krop og sjæl med en meget afstressende og meditativ effekt.

“In a circle, we are all equal
there is no one in front of you
and there is nobody behind you
noone is above you; noone is below you.
The circle is Sacred because it is designed
to create Unity.”
Lakota Wisdom

Dansene har en stor healende kraft – cirklen er en hellig form og at holde sine medmennesker i hånden bringer bl.a. varme, nærhed og lindring på ensomhedens mange ansigter. Det har jeg erfaret på egen hånd. At være sammen med andre uden ord bringer noget helt særligt med sig og det dansefællesskab, der opstår er meget berigende og fuld af livsglæde.

Dansemidte
Det, der bl.a. adskiller Sacred Dances traditionen fra almindelige folkedanse, er bl.a. at der altid danses omkring et center – en dansemidte. Dette center består ofte af blomster og lys. Det at have et center i midten er med til forbinde os med vores egen midte – vores eget inderste, som den fortravlede verden let kan ruske os ud af. Lyset i midten vækker genklang til vores eget indre lys – vores egen guddommelige gnist.

dansemidte Vig oktober 2015 004

Sacred Dances har spredt sig i verden via den tyske balletdanser Bernhard Wosien (1908 – 1986) . I sin tid rejste han jorden rundt og samlede danse ind og koreograferede selv mange. I 1976 tog han op til det spirituelle økosamfund Findhorn Community i Scotland, hvor han underviste i dansene og derved blev fænomenet Sacred Dances skabt. Fra Findhorn har dansene så spredt sig og danses i alt fra økosamfund, til kirker, på festivaler, i kulturhuse mm. rundt om i verden.

”You that move the world, move me as well.
Take me out of the depths and lift me high to Yourself.
I dance this song of stillness.
And set my foot to the music of the cosmos.
direct my dance to the heavens
And feel Your smile blessing me.”
Citat fra “the dancing circle” Judy King

Radioprogram om Sacred Dances
I februar i år 2016 lavede P1 med radioprogrammet Baglandet en lille programserie, der hed Det åndelige i Odsherred. De var med til Sacred Dances i Vig Præstegård og det kom der det her program ud af:
http://www.dr.dk/p1/baglandet/baglandet-27/


Hvordan kan Sacred Dances se ud?
Her er et link til en af mine favorit Sacred Dances: Solsangen. En bøn af Frans af Assisi, skrevet i sin sidste tid, hvor han priser skaberværket og dens skaber. Musikken er af Donovan fra filmen “Broder Sol og Søster Måne.

Deltagers udtalelser om deres oplevelse af Sacred Dances:

Karen:  “Jeg oplevede et stort nærvær i kroppen sidst og flere minutters stilhed i mentaliteten uden støj. Det var så belivende.”